Graduaat Basisverpleegkunde

De opleiding graduaat basisverpleegkunde is een driejarige opleiding die de perfecte start is om een deskundige zorgprofessional te worden. We bereiden je voor op een carrière waarin je echt het verschil kunt maken.


Onze opleiding tot basisverpleegkundige is praktijkgericht en omvat zowel theoretische lessen op school als hands-on ervaring tijdens stages. Tijdens de opleiding leer je:

  • Zelfstandig handelen in minder complexe zorgsituaties.

  • Samenwerken in teamverband met de verpleegkundige verantwoordelijke voor algemene zorg en de arts in complexe zorgsituaties. 

  • Praktische vaardigheden die cruciaal zijn voor het leveren van hoogwaardige zorg.


Onze opleiding behoort tot het hoger beroepsonderwijs maar is georganiseerd binnen het secundaire onderwijs en omvat in totaal 180 studiepunten. Na het behalen van de eerste 60 studiepunten ontvang je het visum van zorgkundige, waarmee je al tijdens je opleiding aan de slag kunt in de zorg.


Een basisverpleegkundige is een essentiële schakel binnen het zorgteam. Je werkt nauw samen met artsen, verpleegkundigen van algemene zorg en andere zorgprofessionals om patiënten de best mogelijke zorg te bieden.


Je taken kunnen onder andere bestaan uit:

  • Het uitvoeren van B 1 en B2  handelingen en het assisteren van artsen bij behandelingen.

  • Het opstellen en uitvoeren van zorgplannen afgestemd op de individuele behoeften van patiënten.

  • Het bieden van emotionele ondersteuning aan patiënten en hun families, en het communiceren van relevante informatie naar het zorgteam.


Met onze opleiding bieden we jou de kennis, vaardigheden en ervaring die nodig zijn om uit te blinken in de gezondheidszorg. Ontdek een boeiende carrière waarin je dagelijks een verschil maakt in het leven van anderen. Indien je meer informatie wenst over het beroep van de basisverpleegkundige klik dan op de knop beroepskwalificatie. 

Wat ga je leren?

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Basisverpleegkunde leer je de best mogelijke zorg te geven aan iedere patiënt. Je oefent veelvuldig verpleegkundige vaardigheden zoals injecteren en wondverzorging. Je verdiept je in verpleegkundig redeneren en hoe je tot een zorgplan komt. Dit doe je door nauwkeurig te observeren, grondig te onderzoeken en kritisch te zijn. Je leert samenwerken, communiceren en organiseren. De gehele opleiding bestaat uit een goede mix van theorie en praktijk.


  • Vakken als anatomie, fysiologie en pathologie
  • Verpleegkundige handelingen leren in het skillslab
  • Effectief leren communiceren

Hoe ziet je week eruit?

Vanaf september 2025 zijn onze lessen doorgaans niet verplicht, tenzij anders vermeld op de ECTS-fiche. Bij permanente evaluaties is aanwezigheid bijvoorbeeld verplicht, en afwezigheid dient in dat geval gewettigd te zijn. Dit biedt jou de flexibiliteit om je eigen leerproces te managen, terwijl je tegelijkertijd verantwoordelijkheid leert nemen voor je eigen studievoortgang.


Alle stage-uren zijn verplicht om te slagen voor stage. Dit zorgt ervoor dat je voldoende praktijkervaring opdoet en je je volledig voorbereid voelt op een carrière in de zorg.


Naast de reguliere lessen bieden we ook interactieve vaardigheidstrainingen aan. Deze trainingen zijn essentieel om je praktische vaardigheden aan te scherpen en je voor te bereiden op real-life zorgsituaties. Het interactieve karakter van de lessen zorgt ervoor dat je actief betrokken blijft en de geleerde theorie direct kunt toepassen in de praktijk

Oefenpop verpleegkunde

Toelatingsvoorwaarden

    Welkom bij Verpleegkunde Metropool! Hieronder vind je de toelatingsvoorwaarden voor onze opleiding.


    Diploma's en Getuigschriften

    • Je bent in het bezit van een studiegetuigschrift van het zesde leerjaar beroepssecundair onderwijs (BSO) tot schooljaar 2023-2024. 
    • Je bent in het bezit van een diploma secundair onderwijs tot schooljaar 2024-2025.
    • Je bent in het bezit van een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 3, vanaf  schooljaar 2024-2025.
    • Je bent in het bezit van een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 4, vanaf schooljaar 2024-2025.
    • Je hebt een diploma secundair onderwijs (ASO, KSO, TSO, BSO) of een toelatingsattest uitgereikt door de Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap.
    • Heb je geen getuigschrift of diploma secundair onderwijs of een buitenlands diploma? Bekijk de toelatingsvoorwaarden en check of je je kan inschrijven aan onze school.   
      • Bijkomende toelatingsvoorwaarden vind je terug in de omzendbrief, SO 64 raadplegen.



      Toelatingsproef

      • Ben je niet in het bezit van een getuigschrift/diploma secundair of een certificaat volwassenonderwijs van meer dan 900 lestijden, dan kan je deelnemen aan de toelatingsproef ingericht door de school.

      • Je moet minstens 18 jaar zijn of 18 jaar worden in het opleidingsjaar voor 31 december om deel te nemen aan de toelatingsproef.


      Voor meer informatie kun je de omzendbrief SO 64 raadplegen.


      Buitenlands Diploma

      • Als je een ander (buitenlands) diploma hebt behaald dat als gelijkwaardig aan de bovenstaande diploma’s wordt erkend of dat toelating geeft tot het hoger onderwijs in het land van uitgifte, stuur dan een e-mail naar info@verpleegkundemetropool.be.
      • De toelatingsklassenraad/EVK-commissie doet na onderzoek uitspraak over de aanvraag binnen een redelijke termijn na indiening van het volledige dossier.


      Studiegids (wordt aan gewerkt)

      ECTS-fiche en Studiepunten: Wat betekent het voor jou?

      Wat is een ECTS-fiche?

      Een ECTS-fiche (European Credit Transfer and accumulation System) is een document dat jou als student informeert over de inhoud, doelstellingen, en evaluatieactiviteiten van een opleidingsonderdeel. Het beschrijft de competenties die je zult verwerven en eventuele voorkennis die vereist is. De ECTS-fiche helpt je om inzicht te krijgen in de structuur van je opleiding en de volgorde van de vakken. Daarnaast kan het worden gebruikt om aan te tonen welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vrijstellingen.


      Wat is een studiepunt?

      Een studiepunt vertegenwoordigt de studiebelasting van een opleidingsonderdeel. In onze opleiding komt één studiepunt overeen met 25 tot 30 uur aan onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten. Dit kan zowel binnen als buiten de school en de lesuren zijn.


      Structuur van de Opleiding

      • Duur: De opleiding duurt standaard drie jaar, verdeeld over zes semesters.

      • Studiepunten per jaar: Per opleidingsjaar neem je minimaal 27 en maximaal 66 studiepunten op.

      • Totale uren: De opleiding omvat ten minste 3800 uur, waarvan minimaal 1900 uur theoretisch onderwijs en 1900 uur klinisch onderwijs.


      Voorbeeld: Studiebelasting

      Voor elk opleidingsonderdeel wordt de studiebelasting berekend. Stel dat je een vak volgt dat 3 studiepunten waard is:

      • 3 studiepunten * 26 uur per studiepunt = 78 uur totale studiebelasting. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit theorielessen, zelfstudie, praktijklessen en examens.


      Door de combinatie van ECTS-fiches en studiepunten krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten van elk opleidingsonderdeel en hoe je je studie effectief kunt plannen

      Vrijstelling aanvragen, hoe doe je dat? 

      In een aantal gevallen kan je een vrijstelling krijgen voor een opleidingsonderdeel uit de opleiding basisverpleegkunde. Dat kan op basis van elders verworven kwalificaties (EVK) of op basis van elders verworven competenties (EVC). Vrijstellingen worden nooit toegekend op vakniveau, en nooit voor niveau 4 (secundair onderwijs).

      Om een vrijstelling aan te vragen moet je minstens:

      • credits behaald hebben van een of meerdere opleidingsonderdelen van een bacheloropleiding (verpleegkunde of vroedkunde) die lijken op de opleidingsonderdelen die wij aanbieden
      • credits behaald hebben van een andere graduaatsopleiding (verpleegkunde) die lijken op de opleidingsonderdelen die wij aanbieden
      • kunnen aantonen dat je via een andere weg de nodige competenties verworven hebt.


      Als je denkt dat je in aanmerking komt voor vrijstelling van bepaalde opleidingsonderdelen, neem dan onderstaande informatie door en vraag tijdig je vrijstelling aan. Dit doe je door een aanvraag te doen via info@verpleegkundemetropool.be.

       

      Vrijstellingen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

      Heb je een andere opleiding gevolgd waarvan de inhoud overeenkomt met de door ons aangeboden opleidingsonderdelen? Dan kan je een vrijstellingsaanvraag indienen op basis van een eerder verworven diploma of attest. Volg dan bijgevoegde procedure. 

       

      Vrijstellingen op basis van eerder verworven competenties (EVC)

      Heb je eerdere praktijkervaring(en) opgedaan en wil je die vaardigheden of ervaring laten meetellen? Dan kan je een vrijstellingsaanvraag indienen op basis van eerder verworven competenties. Volg dan bijgevoegde procedure.


      Voor meer informatie over de procedure ‘Eerder Verworven Competenties (EVC) bij graduaatsopleidingen, bezoek de website van de Associatie Universiteit - Hogescholen Antwerpen.

      Kostprijs

      Bij Verpleegkunde Metropool is er geen inschrijvingsgeld voor de opleiding. Echter, er zijn wel kosten verbonden aan de aankoop van cursussen, het gebruik van verschillende software, uitstappen, gastsprekers, ... . In het eerste opleidingsjaar bedragen deze kosten ongeveer 900 euro. De kosten voor de vijf volgende opleidingsjaren liggen aanzienlijk lager, omdat de cursussen die in het eerste opleidingsjaar worden aangekocht, gedurende de drie opleidingsjaren gebruikt worden.


      Cursussen bestel je rechtstreeks via onderstaande knop. Indien je in aanmerking komt voor opleidingscheques  bestel je de cursus niet online maar stuur je een mailtje voor meer informatie.


      Daarnaast raden we ten sterkste aan om een laptop aan te kopen via de school. Op deze manier beschik je over de juiste software en digitale ondersteuning, wat het leerproces aanzienlijk bevordert. We werken hiervoor samen met Signpost. Wil je een laptop bestellen surf dan naar www.sint-norbertus.be kies bovenaan de balk  Webshop Byod Signpost.

      Studeren via VDAB, Project 600 of #kiesvoordezorg

      • VDAB: verpleegkunde is een knelpuntberoep. Als werkzoekende kan je genieten van interessante voorwaarden om de opleiding verpleegkunde te volgen. Voor meer info contacteer je VDAB.


      • Project 600: als je al in de verzorgingssector werkt (Verzorgende of Zorgkundige) kan je verpleegkunde studeren met behoud van loon. De aanvraagprocedure verschilt voor de privésector en de publieke sector. Klik hier voor meer informatie over project 600.


      • #kiesvoordezorg: via dit project krijgen werknemers uit andere sectoren dan de zorgsector, de kans om via een betaalde job in de zorgsector een opleiding te volgen tot zorgkundige of verpleegkundige. Als je voldoet aan de voorwaarden kun je starten in ons standaardtraject. Klik hier voor meer informatie.
      unsplash